Over ons

Al jarenlang de lekkerste vleeswaren uit de omgeving Twente

Hoe het allemaal begon…

"Al sinds 1953 staan wij op de markt met onze vleeswaren"

Stiggel Gait, zo kende de meeste mensen Gerrit Keupink. Gerrit stond al vanaf zijn 13e levensjaar op de markt zijn buurman te ondersteunen als “knecht”. Gerrit hielp zijn buurman met de verkoop van planten en bloemen. Na de oorlog wilde Gerrit eigenlijk naar Canada emigreren, echter ging dit niet door en wilde hij gaan werken in een fabriek. Dit ging ook niet door, omdat Gerrit loondienst niet bij hem vond passen.

Gerrit Keupink

Het was in 1953, wanneer Gerrit Keupink besloot om voor zichzelf te beginnen. Op de markt dus, de plek waaraan hij goede herinneringen had bewaard. Gerrit start op de Hengelose markt, die bij het gemeentehuis wordt gehouden. Twee jaar later volgde de markt van Borne.

Een kleine kraam, een zeiltje op de toonbank, een vitrine voor de vleeswaren en een snijmachine die je met de hand moest bedienen waren de enige dingen die Gerrit samen met zijn vrouw had. De plek van Gerrit was erg gunstig op de woensdag, omdat de arbeiders van de fabrieken die dag uitbetaald werden en daar profiteerde Gerrit mooi van.

Leverworst, droge worst, rookworst, balkenbrij en bakleverworst waren voornamelijk de worsten die Gerrit zelf maakte en verkocht. Verder verkocht hij nog vleeswaren die erg goed liepen zoals de Amsterdamse broodjesham en een extra grote achterham. De markten liepen ontzettend goed en het personeel was de hele dag druk bezig om de klanten te helpen.

40-jarig bestaan. Het was een gekkenhuis, omdat Gerrit had bedacht om de ham voor de prijs van 40 jaar eerder te verkopen. 49 cent voor 150 gram. Er zijn 100 hammen in een week tijd doorgegaan.

Gerrit kon erg goed drammen (stiggel’n), vandaar zijn bijnaam Stiggel Gait. Zijn zoon Karlie ging al sinds jongs af aan mee met Gerrit. Als Karlie op zaterdag hielp verdiende hij één gulden, maar daarvoor moest Karlie wel de hele dag schreeuwen “drie worsten voor 7,50 gulden”. Deed Karlie dit te weinig in de ogen van Gerrit dan ging er een kwartje vanaf en verdiende Karlie dus nog maar 75 cent.

Vanaf 1990 is de Hengelose markt ook ’s ochtends open en sinds dien mocht Keupink jr. (Karlie Keupink) de plek van zijn vader innemen. Keupink jr. was een paar jaar eerder voor zichzelf begonnen. Karlie wilde graag de zaak overnemen alleen zag zelf ook wel in dat de tijd voor Gerrit om te stoppen nog lang niet was aangebroken.

Enkele tijd later moest Gerrit helaas toch stoppen vanwege medische redenen. Sindsdien heeft zijn zoon Harold (de broer van Karlie) het overgenomen. De gebroeders Keupink heeft een ding vooral geleerd van hun vader Gerrit en dat is dat je op de markt er altijd moet zijn ongeacht het weer.

Hoe Karlie is begonnen

Karlie ging als sinds jongs af aan mee op de zaterdag met zijn vader mee. Echter belandde zijn vader in het ziekenhuis en toen moest hij zelf de kraam runnen op zijn 14e. Karlie ging onderweg zonder rijbewijs en had een kussen onder z’n kont, omdat hij anders niet boven het dashboard kwam.  Karlie was “ziek” gemeld op zijn school, maar toen Karlie op de markt stond kwam toevallig het schoolhoofd bij hem aan de kraam staan en zag toen Karlie. Het schoolhoofd werd in eerste instantie erg boos, maar Karlie’s vader heeft dit hoogstwaarschijnlijk later opgelost door het schoolhoofd een paar extra worsten te geven.

Helaas is in 2010 Stiggel Gait (Gerrit Keupink) overleden. Zelfs toen hij door ziekte niet meer in staat was om te werken en in een verzorgingstehuis woonde, zei hij nog op vrijdag tegen de verpleging “Morgen ben ik er niet he, ik sta dan op de markt.” Toen Gerrit was overleden stond de dag erop de kraam gewoon op de markt. Echter waren er geen worsten en vleeswaren aanwezig. De kraam was helemaal leeg en in het midden hing zijn groene schort en een foto van Gerrit als nagedachtenis aan Gerrit Keupink.

Hedendaags is Karlie Keupink nog zeker actief op de markt. Karlie bevat nu twee marktwagens en gaat nog steeds met veel plezier naar de markt. Karlie staat zelf op de markt en zijn vouw Nicole is onderweg met de tweede marktkraam. Ook is Karlie zijn zoon werkzaam op de markt Tiko Keupink.

Zin om een keer de kwaliteit worsten en vleeswaren van Karlie Keupink te proberen? Kom gerust een keer langs of bestel via de webshop!

Ons team

Graag stellen we onszelf even aan jullie voor!

Nicol prinsen

Nicole Prinsen

Eigenaar

Karlie Keupink

Eigenaar

Tiko Keupink

Verkoopmedewerker

Marijn Olthof

Verkoopmedewerker